Een lijst van A tot Z

In de tabel hieronder vind je een aantal voor de telecomindustrie gangbare termen en andere belangrijke buzzwords. Je gaat ze hier en daar tegenkomen, maar vanaf nu weet je in ieder geval ook wat ze betekenen.

Term  Uitleg
1-way messaging

Berichten die alleen naar een mobiele telefoon worden verzonden (alleen Outbound).

2-way messaging

Outbound-berichten met een Inbound reply path waardoor het mogelijk is om vanuit een applicatie de conversatie met personen aan te gaan.

API

Staat voor Application Programming Interface. Wij bieden verschillende API's aan om aan iedere wens te voldoen. Gebruik onze API's om jouw applicatie met ons platform te verbinden en verstuur en ontvang automatisch je SMS- en voice-berichten.

ASP

Een Application Service Provider bouwt doorgaans het systeem (of de applicatie) die merken in staat stelt om te communiceren met hun klanten via SMS, of andere mobiele kanalen.

Batch import Zie “Bulk SMS”.
Bulk SMS

Deze term wordt gebruikt wanneer een SMS in één keer naar een grote hoeveelheid ontvangers wordt verstuurd.

Concatenated SMS

Zorgt ervoor dat een SMS-bericht niet is beperkt tot (meestal) 160 karakters. Het langere bericht wordt gesplitst in kleinere berichten en uiteindelijk tot één lang bericht samengevoegd.

DRs

Delivery Receipts: bevestiging van de geslaagde of mislukte bericht-aflevering op de handset van een eindgebruiker.

Eigen unieke shortcode

Ook bekend als "exclusieve" shortcode. Dit type shortcode is in beheer van niemand minder dan jij en al het verkeer dat naar deze shortcode wordt gestuurd, komt direct bij jou terecht.

HLR Lookup

Biedt informatie via de Home Location Register database, die over vitale informatie beschikt zoals adressen, een lijst met mobiele nummers die actief zijn en of de abonnee tijdelijk op een ander netwerk is aangesloten (roaming in het buitenland).

Via onze API kan je een HLR check doen op je bestand van nummers. Lees meer

Keyword

Een korte term die een gebruiker aan het begin van een SMS-bericht plaatst bij het reageren op een (shared) shortcode. Het keyword zal een bepaalde reactie van de applicatie triggeren die de respons ontvangt.

Karakters

Alle nummers, letters, spaties of symbolen die in een SMS-bericht worden geplaatst.

MNP (Mobile Number Portability)

Staat voor nummeroverdraagbaarheid waarbij gebruikers hun mobiele nummer behouden bij het overstappen naar een andere mobiele operator. In de landen waar dit mogelijk is, sturen wij de berichten via de juiste route naar de juiste operator.

MSISDN

Afkorting van Mobile Subscriber Integrated Services Digital Number en staat voor het telefoonnummer van de SIM-kaart in een mobiele telefoon.

Shared shortcode

Of gedeelde shortcode, is een shortcode die wordt gedeeld met andere gebruikers. Je hebt een keyword nodig om jezelf te identificeren met een shared shortcode.

Shortcode

Abbreviated mobile phone number, usually 4 to 6 digits, used as a destination address for 2 way messaging programs. Short codes can be “Dedicated” or “Shared”.

Is een verkort mobiel nummer, meestal 4 tot 6 cijfers, die wordt gebruikt als een bestemmingsadres voor 2-way messaging.

SMS

Waar het allemaal om draait, maar wist je dat SMS de afkorting is voor Short Message Service?

Virtueel Mobiel Nummer (VMN)

Een VMN is een standaard mobiel nummer die gelijk is aan de standaarden van een mobiel nummer uit het betreffende land en kan worden ingezet voor 2-way messaging.

Also known as a “Long Code” or Long Number”. This is a standard mobile telephone number that conforms to the numbering system in the relevant country and can be used for 2-way messaging.

XML

Extensible Markup Language. Wij bieden een XML API aan om een directe connectie te maken tussen jouw applicatie en ons platform.