Hoe regel ik afmeldingen (opt-outs) van mijn bestand met mobiele nummers?

Als je een lijst met opt-in-nummers hebt, moet je de opt-outs uit je lijst, of groep met contacten verwijderen. Hieronder leggen we uit hoe je dit handmatig vanuit je MessageBird-account doet en geven we een aantal handige tips.

Verwijder handmatig mobiele nummers uit je contacten

Volg de stappen om mobiele telefoonnummers uit je contacten te verwijderen. Let op: denk goed na voordat je telefoonnummers permanent uit je lijst met contacten verwijdert; misschien wil je deze uit maar één bepaalde groep verwijderen.

Stap 1: download een export van je (verzonden) berichten

Navigeer naar de Berichten-sectie in je MessageBird-account en ga naar de Export-tab. Selecteer de maand die je wilt controleren op opt-outs en klik op de Export-knop. Er wordt gelijk een export als CSV-bestand gedownload.

Stap 2: filter mobiele nummers uit het CSV-bestand

Open het CSV-bestand in je favoriete spreadsheet-pakket en plaats een filter op de bovenste rij. Hoe? Door rij nummer 1 te selecteren en vervolgens op de filter-knop te klikken (het is soms even zoeken, maar het is de knop met een icoon van een trechter, zoals in het plaatje hieronder).

Als het filter is geplaatst, klik dan eerst met je cursor op de drop-downknop van de cel waarin Inbox staat en selecteer yes. Hierdoor worden alleen inkomende berichten getoond. Hierna stel je een filter in voor de Message-cel en zoek je op termen als stop, opt-out, afzeggen en andere variaties om alleen de relevante berichten naar voren te laten komen. Dit scheelt een hoop tijd, fijn toch?

Tip: vraag je klanten om alleen de term "STOP" te antwoorden als ze zich willen afmelden. Hierdoor wordt het filterproces nog sneller, omdat je berichten kan sorteren op alfabetische volgorde en zo alle berichten die beginnen met "STOP" onder elkaar ziet staan. Let op: wanneer je berichten verstuurt vanaf een gedeelde shortcode, moeten je klanten altijd een bericht beginnen met jouw keyword. Vraag ze in dat geval om te antwoorden met <keyword> STOP.

Stap 3: verwijder afmeldingen uit je lijst met contacten

Wanneer je alle relevante berichten hebt gefilterd in het CSV-bestand, selecteer dan de mobiele nummers in de kolom ReceiverGsmNumber en kopieer ze.

Ga terug naar je MessageBird-account en navigeer naar de Tekst importeren-tab binnen de Contacten-sectie. Plak de gekopieerde mobiele nummers in het tekstveld, selecteer de radio-button Contacten verwijderen en kies of je de mobiele nummers volledig wilt verwijderen, of alleen uit een bepaalde groep.

Tot slot volg je de stappen en ben je klaar! Meer lezen over het toevoegen, verwijderen en beheren van jouw contacten? Dat kan in dit Knowledge Base-artikel.

Meer info

Wij adviseren je om je klanten een duidelijke en makkelijke manier aan te bieden om zich af te melden van je berichten. Bijvoorbeeld op de manier zoals we in de tip hierboven beschrijven, of door in je SMS-berichten een e-mail- of webadres toe te voegen waarop klanten zich kunnen afmelden. Let er wel op dat je de mobiele nummers die je ontvangt, gelijk uit je database verwijdert.